На 22 септември България чества едно от най-значимите събития в новата си

...
На 22 септември България чества едно от най-значимите събития в новата си
Коментари Харесай

България чества днес своята независимост

На 22 септември България празнува едно от най-значимите събития в новата си история. На тази дата през 1908 година във Велико Търново българският княз Фердинанд афишира с манифест независимостта на България в църквата „ Свети 40 мъченици ”. С този акт на процедура се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става самостоятелна страна. Денят е разгласен за формален празник с решение на Българското национално заседание от 10 септември 1998 година

По традиция център на честванията е Велико Търново , където тържествата по случай 114-та годишнина на Независимостта на България бяха открити още нощес, когато с огнено шоу и концертна стратегия бе сложено началото на фестивала на занаятите „ Нощ на Самоводска чаршия ”. Той ще продължи до неделя.

Празничният ден във Велико Търново стартира рано в 7:30 ч. със Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с присъединяване на квартет „ Ангелски гласове ” в църквата-музей „ Св. 40 мъченици ”, след което бе осъществен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „ Васил Левски ”, на знамената на държавни и общински институции, образователни заведения и неправителствени организации.

В 10:30 ч. стартира военният обред за издигане националното знаме на Република България в Архитектурно-музеен резерват „ Царевец ”, а половин час по-късно – ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Оттам празничното шествие ще се насочи към паметника „ Майка България ” за полагане на гирлянди пред монумента.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще се причисли към тържествата на крепостта " Царевец " В 10.40 ч. тя ще насочи одобрение по случай празника и ще се причисли към процесията до паметника " Майка България “.

По обед пред постройката на Български пощи участниците ХV Международен фестивал на военните  оркестри ще изнесат шоу-спектакъл на участниците.

 До обед крепостта „ Царевец ” и църквата „ Св. 40 мъченици ” ще бъдат със свободен достъп. За жителите и гостите на Търново е очакван екскурзоводски тур „ По стъпките на българската държавност ” с начален час 10 ч. Той ще тръгне от църква-музей „ Св. Димитър Солунски ”, ще премине през църква-музей „ Св. 40 мъченици ” и „ Св. св. Петър и Павел ”, и през Асеневата врата ще стигне до Пирамидата на Независимостта.

През целия ден – от 11 до 18 ч., в парк „ Марно поле ” списание National Geographic KIDS България провежда анимация за деца и родители под надпис „ Образователна и занимателна обиколка ”.

В 16 ч. в Ритуална зала на Община Велико Търново ще бъде открита кръгла маса на тематика „ Велико Търново - историческа и духовна столица на България - правно състояние и вероятности “, а пред постройката на кметството е очакван фолклорен концерт на Илка Александрова, който ще завърши в 18 ч. с огромно Търновско хоро с присъединяване на любителски танцови обединения.

В края на светлата част на деня – към 19 ч., е планувано осъществяване на боеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ„ Васил Левски ” на площад „ Цар Асен І ”

Тържествена инспекция ще стартира там в 19.30 ч. По традиция тя ще приключи с аудио-визуален театър „ Царевград Търнов - тон и светлина ” от  20.15 ч.

Празничните празнувания в Пловдив стартират още в 10.00 часа с молебен в храм „ Света Неделя “, след който в 10.30 ч. ще бъдат положени венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов до Източната врата в подножието на Стария град по самодейност на Сдружение „ Петко Каравелов “ Пловдив.

11.30 ч. - Тържествено отбелязване на 114-та годишнина от оповестяването на Независимостта на България. Участва: Духов оркестър - Пловдив, комитет „ Родолюбие ”, Слово: Стоян Иванов – шеф на РИМ Пловдив, водещ  Златко Павлов. Място: Колоната на Независимостта на пл. „ 22 септември ”, (градинката на Гроздовия пазар).

Във Варна тържествата ще стартират с издигането на националното знаме, молебен за България и огромно празнично хоро с начален час 10 ч. на пл. „ Независимост ”. Те са проведени от община Варна, Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия.

В 16 ч. Представителният духов оркестър на Военновъздушни сили на Република България ще изнесе концерт на входа на Морската градина. Там, час и половина по-късно ”, ще се организира концерт под надпис „ Децата на България ”, в който ще вземат присъединяване Хорът на варненските момчета и младежи, детски хор „ Добри Христов ” – Варна, хор „ Детска китка ” – Пловдив, детски хор „ Орфей ” – Хасково, групировка „ Морски песъчинки ” – Бургас, хор „ Свети Георги Победоносец ” – Русе, и вокална групировка „ Хорал ” от Варна.

Празникът по случай Деня на Независимостта в Бургас ще стартира на пл. „ Атанас Сиреков ” в 10.30 ч. с обред по издигане на националния байрак на Република България, флаговете на Европейския съюз и на Общината. Следва празничен молебен за благоденствието на самостоятелна България. Малко по-късно ще бъдат положени венци и цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на починалите за отбрана на българската самостоятелност. Тържественият ден ще продължи с празничен концерт с присъединяване на ФТА „ Никола Гинов “ и ДФТА „ Радост “.

Община Русе отбелязва празника с Тържествена гала по поднасяне на венци и цветя с начален час 11 ч., след което ще бъде открита галерия „ Пътят на независимостта ” на оръжия, документи и униформи от 1878 – 1908 г.) в Народно читалище „ Стефан Караджа 2018 “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР